Bemutatkozás

Amikor 2003-ban kitoltam a szüleim garázsából a kisteherautót, és betoltam a szerednyei hordókat, senki sem tudta, hogy mi lesz ennek a vége. Még én sem. De nagyon lelkes voltam, és jött az első évjárat.

Első generációs bortermelő vagyok. Végzettségem szerint kertészmérnök és szőlész-borász szakmérnök. Családunkban hivatásszerűen senki sem foglalkozott borkészítéssel. Nem örököltem szőlőültetvényeket, pincét, illetve szakmai tapasztalatokat –  mindent az elejétől kellett megtanulnom és felépítenem. A szőlő és a bor szeretete – ez az őseim öröksége. A szenvedély pedig, mellyel élem a borkészítés és a szőlőművelés mindennapjait, zsigeri. 

Boraim készítése során célom a dűlők, a termőhelyek egyéniségének hangsúlyozása, az évjárat adta lehetőségek felismerése, tudatos használata, komponálása. A terroir erősen befolyásolja a borász lehetőségeit, ezért a területek kiválasztására különös gondot fordítottam –  szinte kivétel nélkül kiemelkedő adottságú történelmi dűlőkben helyezkednek el termőterületeim. A területeken barangolva minden egyes alkalommal rácsodálkozok a táj szépségén túl annak régiségére, az utóbbit bizonyító  kőzeteket szenvedélyesen tanulmányozom,

Hálát adok minden nap azért, mert a korábbi álmaim már nem azok többé. Az első évjáratok után kinőttem a család garázsát. Szerettem volna egy pincét, s ez 2006-ban meg is adatott – a Világörökség részét képező, Hercegkút melletti Gombos-hegyi pincesoron lett sajátom. Nagyon szeretem a pince hangulatát, sokat és sokszor tanultam, elmélkedtem itt csendes magányomban. Itt vetettem meg borkészítésem alapjait, itt alkotok, itt és a dűlőket járva inspirálódom. 

A közelmúltban megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék egy feldolgozót építeni, így a pince megmaradhat a borkóstolás, a vendéglátás színteréül, hogy a bort szeretők autentikus helyen kóstolhassák meg dűlőim termését. Időközben a feldolgozó elkészült, jelenleg annak gépesítése, próbaüzeme zajlik. 

Szerencsés vagyok, mert van erőm, hitem és társam az álmok továbbgondolásában, megvalósításában. Köszönettel tartozom mindezért.

MEGYER

 
A sárospataki Megyer hegy története a középkorig nyúlik vissza, 1324-ben említik először. Neve valószínűleg összeköthető a honfoglaló Megyer törzzsel, melynek szállásterülete ezen a vidéken húzódott. A 14-15. században a pálosok rendje birtokolt itt nagy területeket. A mohácsi vészt követően a Perényiek birtokolják a területet, majd a Dobó családhoz került. Lorántffy Zsuzsanna rokonság útján jutott a Megyeren szőlőterülethez, melyet az 1640-es években a sárospataki Református Kollégiumnak adományozott. A Református Kollégiumot a 17. században bezárták, szőlőiket elkobozták, és a katolikus rendházaknak adták. Így kerültek vissza a területre a pálosok. A 18. Század végén császári tulajdonba került, majd II. József a kincstári tulajdonba jutott földekből támogatta a protestáns egyházakat, illetve olyan főúri családokat, mint a Breczenheimek vagy a Windischgrätzek. 1950 után ezeket a területeket is államosították. Nagyon fontos területe volt a pincészetnek, hiszen több ikonikus bor alapját képezte az itteni termés (Cuvée Biale 2017, Furmint Selectio 2018, Furmitage 2018 pl.).

KINCSEM

A tolcsvai Szárhegynek nevezett dőlő népszerűségét mutatja, hogy már a középkorban birtok- és felségárulási perek össztüzében volt. A királynak csak ostrommal sikerült a renitens Debrey családot elűznie a birtokról. Ezután egyházi és földbirtokosi tulajdonlást követően, a XVII. századra a patinás Rákóczi család birtokába került Lorántffy Zsuzsanna révén, aki ezt a különlegesen kedvelt területét haláláig saját földesúri szőlőjeként kezelte. Kalandos úton került a terület Waldbott báró birtokába, aki azért, hogy megvegye ezt a birtokrészt, legértékesebb lovát adta el. Ezért erről a lóról nevezte el új területét, akit Kincsemnek hívtak. 

Nem ez azonban a dűlő nevének egyetlen eredet-mondája. A borász szerint a dűlő neve azért lett Kincsem, mert az ember azt a dolgot, személyt becézgeti, szólítja meg kedveskedve, aki, ami számára a legkedvesebb…s borászatában ez az a dűlő, ami még a legrosszabb időkben sem hagyta cserben, mindig adott nagyon jó minőségű termést. Mindig annyit, amennyi az újrakezdéshez, a remény megéléséhez elegendő volt. Elegendő ahhoz, hogy az ember hinni tudja -lesz jövő, szebb és, jobb.

Éppen ezért a Kincsem dűlő a borászat ékköve és a borász szeme fénye. A történelmi dűlő tetején ma is ott magasodik az egykori Waldbott báró kastélya. Különleges légkör lengi körül, legmagasabb pontján van a Portius-szőlő. Értékes és fiatal hárslevelű szőlőtőkékkel pótolta a borász a majdnem 50 éves szőlőültetvényt. Újítgatta, óvta, védte, gondozta, míg egy jégeső mindent el nem vitt. De az Isten jóságába vetett hit és az  újrakezdés reménye éltette és segítette a borászt. Akkor is.

Szőlőterületek

Szőlőterületek

KIRÁLYHEGY

 
Sárospatak legpatinásabb múltú szőlőhegye, az aljában lévő királyi szálláshelyként szolgálti udvarházról kapta a nevét. A Királyhegy kezdetben királyi birtok volt, később egyházak, szerzetesrendek tulajdonában volt. A XVII. században Lorántffy Zsuzsanna, akinek kedvenc helye volt a hegyen a később róla elnevezett pihenőhely, hozományul vitte a sárospataki uradalmat az I. Rákóczi Györggyel kötött házasságába. Halála előtt, még 1640-ben a sárospataki református kollégiumnak adományozta. A kollégiumtól a történelem viharaiban többször elkerült a terület, a XVIII. század végén mégis újra protestánsok kezében látjuk a Királyhegy egy részét, több kisebb nagyobb családi birtoklás mellett. A Loránttfy-pihenőhely a borász számára is kedves, ikonikus hely a hegyen. Innen a legszebb a kilátás a Bodrogra, a környező településekre. Tervei között szerepel a pihenőhely eredeti állapothoz nagyon közeli visszaállítása, hogy megmutathassa mindazt a szépséget az idelátogatóknak, mely őt magát minden alkalommal lenyűgözi. Nem mellesleg mindezt egy pohár jó bor mellett….

RÁNY

A vámosújfalui Rány a Tokaji borvidék legrégebbi szőlőhegyei közé tartozik. Már az Árpád-korban is biztosan voltak itt szőlőültetvények, de először csak az 1248-as sárospataki váruradalommal kapcsolatban, egy határbejárás miatt említették meg írásos dokumentumok. Akkor még Szennyőhalma néven. A dűlő kalandos történetét Nagy Kornél is feldolgozta, tőle származnak a fenti adatok. Ha röviden akarnánk megfogalmazni a Rány történetét, azt is mondhatnánk, hogy ezen a dűlőn az ország összes fontos történelmi pillanata nyomot hagyott ugyan, de a Rány mindennel is dacolva, még mindig “csak” teszi a dolgát: szőlőt terem. 

“Rány – kemény hangzású név akárcsak a dülő maga: tisztán riolit talajú, szikár terület Olaszliszka és Tolcsva határában. Ahogy Homonna Attila erdőbényei borász mondta, „megeszi a gépet és az embert”. Tényleg így van, elmondhatatlanul nehéz itt talajt művelni, támrendszert cserélni.” (Rácz Erika: Az ezerarcú Rány) Embert próbáló rajta a munka. Nehezen művelhető, nem kifejezetten aszús terület, zömében még mindig idős, elhanyagolt ültetvényekkel. A dűlő talaja és fekvése rendkívül változatos. Mindez adódik egyrészt a terület “kúp” voltából is, hiszen így a szőlősorok minden égtáj felé futnak le róla, más-más érési potenciált adva. Másrészt a talaja alulról felfelé haladva szinte méterről méterre változik, fokozatosan lesz egyre kövesebb, egyre szikárabb, és a tetőn már szinte tiszta riolit húzódik a mindössze 50 centiméteres termőréteg alatt. Igazi egyéniség, különc, kicsit rigolyás vénkisasszony, aki igényli, sőt elvárja, de meg is hálája a törődést. Véletlennek tűnő események után, több évnyi várakozást követően jutott itt területhez, s eddig még nem okozott csalódást a dűlő. Sőt. A borászat egyik csodája.  Az erodált, szinte talaj nélküli talajban növekvő szőlőből dűlőszelektált cuvée készült.

RUDNOK

 
30 ekealjra becsülték 1336-ban azt a mintegy 1 km szélességű, hosszan felnyúló sávot, „korridort”, mely a Tolcsva patak és a Zsadány hegy között terül el. E „korridor” aljában folyik a Bodrog folyó, mely az újabb térképeken már Rudnokként emlegetett hegy kiváló mikroklímájának meghatározó része. A mai Sárazsadány nyugati határát alkotó Zsadány-hegy egykori „Tolcsva terra” területéhez tartozott. A nagymúltú szőlőterület, melyet már az 1700-as évek dűlőklasszifikációiban is első osztályúként jelöltek meg, atombombaként csapódott a borász életébe. Régóta kiszemelte már a vastag, andezittufás, fekete termőrétegű talajt, a forró, aszúsodáshoz kiváló mikroklímát, a Bordrog kanyarulatánál magasló területen. Mintegy kilenc évnyi beteljesületlen vágyakozás után talált egymásra borász és dűlő…mi is lehet ennek más az eredménye, mint élethosszig tartó szerelem…A gazdag, zsíros aszú szemeket adó terület gyümölcsei igazán nagy borok alkotására nyújtanak lehetőséget.

FEKETEHEGY

Sátoraljaújhely 370 méter magas hegye a Feketehegy, melyen a borászat legújabb dűlője található. A hegyen Lorátffy Zsuzsanna idejében már biztosan szőlőterületek voltak. A fejedelem asszonynak volt ez a birtoka, ahová még présházat is építtetett – legalábbis a szájhagyomány úgy tartja. A dűlő talaja (agyaggal kevert riolittufa), illetve fekvése, kitettsége arról árulkodik, hogy van a területben fantázia. Feszes, penge száraz borokra számít innen a borász, de az itteni első szüret mindenképpen meglepetést  tartogat. Őszintén bízik a dűlőben, s reméli, az időjárás is megengedi, hogy a meglepetés pozitív legyen.

Szőlőterületek

Hercegkúti pince

Amikor a család garázsába először görgettem be a szerednyei hordókat, hogy ott készítsem el életem első borát, már akkor megfogalmazódott bennem az egyszer lesz egy saját pincém – gondolat. A családom és a Jóisten segítségével ez 2006-ban meg is valósult. Nem is akárhol, hanem Tokaj-Hegyalja egyik világörökségi helyszínén, a Gombos-hegyi pincesoron, Hercegkút határában található meg a Portius Pince.

A századokkal ezelőtti volt Lorántffy-birtok, a  Gombos-hegy páratlan a maga nemében.

A pincék itt négy emeleten, egymás fölötti sorokban idézik a hagyományos pincekultúrát, a régi paraszti világ életformáját. Ezen a pincesoron épült pincém külső homlokzatával igyekezett nem megtörni az épített hagyományokat. Belső világában elegáns, méreteiben látványos, egyszerre modern és hagyományos pincét alakítottunk itt ki, amely allkalmas nemcsak a borok érlelésére, de a borkóstolásra, a boroknak születési helyükön való bemutatására egyaránt.

team-member-2.jpg
Hörcsik Richárd
Founder

Borászat székhely

3950 Sárospatak, Kazinczy út 8.

Mobil: 30/303-9209
Fax: 47/315-177

email: richard@tokaj-portius.hu

Pincészet

Hercegkút, Gombos-hegyi Pincesor

Mobil: 30/303-9209
Fax: 47/315-177

email: richard@tokaj-portius.hu

P O R T I U S, a névadó

A Tokaj-Hegyalja történelmének tanulmányozása során bizonyosan találkozik az olvasó Robert Wojciech Portius nevével. A XVII. században élt borkereskedő skót protestáns családból származott, azonban vallása miatt kellett hazájából elmenekülnie. Dél-Lengyelországban telepedett le, Krosno városában hozta létre borkereskedelmi központját. Ő is felfedezte a tokaji borok különleges szépségét, s szállítani kezdte a kelet-európai piacokra, eljuttatva a királyi asztalokra is. A tokaji bor kereskedelme vagyonos emberré tette, ő pedig városát gyarapította vagyonával, jótékony építkezéseivel. Lengyelországban ma is tisztelettel ápolják Portius emlékét. Krosno városában működik a Portius Társaság, melynek legfontosabb célja, hogy újraélessze a tokaji bor méltatlanul elfeledett kultúráját, a tokaji bor szeretetét, s ápolja Robert Wojciech Portius emlékét. 2005-ben ismerkedtem meg a krosnói Portius Társasággal, melynek tagjai sorába vettek fel 2006-ban. Közös célkitűzésünket szerződésbe foglaltuk, s pincémet Portiusról neveztem el, boraimat Tokaj-Portius néven hozom forgalomba.